preskoči na sadržaj

Ekonomska i turistička škola Daruvar

 > Naslovnica
vijesti

Novi projekt: "Građani za 5!"

Autor: Daša Žabić, 8. 4. 2021. 09:07

Naziv projekta: „Građani za 5!“

Nositelj projekta: Institut za razvoj obrazovanja

Partneri:
– Udruga Štedopis
– Hrvatsko debatno društvo
– Udruga Humanum
– Norsenus Mediaforum, Norveška
– Strukovna škola Virovitica
– Ekonomska i turistička škola Daruvar
– Češka osnovna škola J. A. Komenskog Daruvar
– Češka osnovna škola Josipa Ružičke Končanica
– Ekonomska škola Požega
– Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod
– OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci
– OŠ 22. lipnja Sisak
– SŠ Antun Matijašević Karamaneo Vis

Razdoblje provedbe projekta: 1.1.2021. – 31.12.2022.
Ukupna vrijednost projekta: 149.999,86 € od čega je 149.999,86 € osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških
grantova

Kontakt osoba za više informacija: Mia Lakatoš, mlakatos@iro.hr
Poveznice na relevantne internetske stranicewww.iro.hr

 

Sažetak projekta:

Jedan od izazova s kojim se danas suočavaju mladi je nedostatak ekonomske, financijske i medijske pismenosti te manjak prilika za razvoj tih znanja i vještina, bez kojih im je otežano aktivno i učinkovito sudjelovanje u zajednici. Navedeni izazov predstavlja poseban rizik u trenutnim društvenim i ekonomskim okolnostima, u kojima se očekuje porast nezaposlenosti te pad životnog standarda zbog pandemije uzrokovane koronavirusom.

U skladu s time, osmišljen je projekt „Građani za 5!“ čiji cilj je ojačati demokratsku kulturu, građansku svijest i građanski angažman mladih kroz razvoj i provedbu programa građanskog obrazovanja u tri područja: a) ekonomska, financijska i medijska pismenost, b) osobni i socijalni razvoj te c) održivi
razvoj. Nositelj projekta je Institut za razvoj obrazovanja koji provodi projekt u suradnji s udrugom Štedopis, Hrvatskim debatnim društvom, udrugom Humanum, Norsensus Mediaforum (Norveška – zemlja donator projekta) te devet partnerskih osnovnih i srednjih škola.

U sklopu projekta bit će osmišljeni i razvijeni obrazovni programi iz područja financijske pismenosti, održivosti i osobnog razvoja u kojima će sudjelovati škole iz Bjelovarsko-bilogorske, Sisačkomoslavačke, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske i Splitsko-dalmatinske županije. Uz obrazovne programe, osmislit će se i objaviti e-udžbenik građanskog odgoja i obrazovanja. Učenici će biti uključeni u edukativne radionice, debate i online kvizove kako bi razvili znanja i vještine za ravnopravno i aktivno sudjelovanje u ekonomskim i gospodarskim procesima te stvaranju novih rješenja u svojim zajednicama.

U projekt će biti uključeno i 40 nastavnika koji će razviti svoja znanja iz podučavanja mladih o ekonomskoj, financijskoj i medijskoj pismenosti te će biti osposobljeni za nastavak podučavanja svojih učenika o tim temama i po završetku projekta. Uz to, u projekt će biti uključeno i 45 pripadnika ranjivih skupina (mladi pripadnici romske populacije, starije osobe na rubu siromaštva i učenici pripadnici nacionalnih manjina) za koje će biti razvijeni specijalizirani obrazovni programi prilagođeni njihovim specifičnim potrebama. Volonteri koji rade s tim skupinama ojačat će svoja znanja iz područja financijske pismenosti kako bi nastavili primjenjivati naučeno u daljnjem radu.

Na temelju ovog projekta, u koje je uključeno i istraživanje učinkovitosti kreiranih obrazovnih programa, Institut za razvoj obrazovanja formulirat će preporuke za unaprjeđenje odgojno-obrazovnih procesa u području građanskog odgoja.

 

Izvor: Institut za razvoj obrazovanja

 [više]

Županijsko natjecanje iz geografije

Autor: Ivan Hodžić, 30. 3. 2021. 10:39

"Dana 25. ožujka održano je Županijsko natjecanje iz geografije, kojem je domaćin bila Ekonomska i turistička škola Daruvar. Zbog epidemioloških razloga natjecanje se provodilo na daljinu, tako da su učenici pisali u svojim matičnim školama. Čestitke svim učenicima i njihovim mentorima na postignutim rezultatima, uz nadu da će naša županije imati barem jednog predstavnika na državnoj razini natjecanja!" 

 [više]

Motivacijski razgovori za zanimanje prodavač

Autor: Daša Žabić, 17. 3. 2021. 14:56

Motivacijski razgovori provode se u svrhu uključivanja učenika u Učenje temeljeno na radu kod gospodarskih subjekata. U nastavku se nalazi raspored odvijanja motivacijskih razgovora kod poslodavaca. Mole se učenici da sa svojim roditeljima pristupe motivacijskim razgovorima prema rasporedu i da se pridržavaju uputa koje su dobili od nastavnika.

RASPORED MOTIVACIJSKIH RAZGOVORA

 [više]

eTwinning - Virtualni sajam vježbeničkih tvrtki

Autor: Daša Žabić, 15. 3. 2021. 13:09

 

Virtualni sajam vježbeničkih tvrtki je projekt namijenjen je učenicima srednjih škola koji se u svom radu susreću s nastavnim predmetom Vježbenička tvrtka kako bi se učenicima omogućila komunikacija, suradnja i stjecanje praktičnih iskustava na nacionalnoj razini.

Virtualni sajam omogućuje učenicima stjecanje iskustva sajamskog poslovanja kroz različite alate na način da se sve odvija digitalno.

Ciljevi projekta:

- omogućiti učenicima sudjelovanje na sajmu vježbeničkih tvrtki što je ujedno jedan od kurikulumskih ishoda nastavnog predmeta
- potaknuti učenike na promišljanje o društvenoj odgovornosti tvrtki
- omogućiti učenicima predstavljanje vlastite vježbeničke tvrtke
- potaknuti učenike na izradu kreativnih promidžbenih materijala
- povećati digitalnu pismenost učenika.

Organizatori projekta su Prva ekonomska škola Zagreb i Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar.

Naša škola se uključila u projekt kao partner. U ovaj projekt su uključeni učenici 4.e razreda zanimanja ekonomist sa svojom vježbeničkom tvrtkom Healthy Crush d.o.o. za proizvodnju i prodaju zdrave hrane. Aktivnosti u projektu se odvijaju u vremenu od 10. veljače 2021. do 30. travnja 2021.

U projekt je uključeno 40-ak škola iz cijele zemlje s 90 vježbeničkih tvrtki (75 nastavnika i 224 učenika).

 

 [više]

Motivacijski razgovori za zanimanja kuhar i konobar

Autor: Daša Žabić, 12. 3. 2021. 15:22

Motivacijski razgovori provode se u svrhu uključivanja učenika u Učenje temeljeno na radu kod gospodarskih subjekata. U nastavku se nalazi raspored odvijanja motivacijskih razgovora kod poslodavaca. Mole se učenici da sa svojim roditeljima pristupe motivacijskim razgovorima prema rasporedu i da se pridržavaju uputa koje su dobili od nastavnika.

RASPORED MOTIVACIJSKIH RAZGOVORA

 [više]

eTwinning 'Kutijica podrške - učenici za učenike'

Autor: Daša Žabić, 10. 3. 2021. 12:57

Nakon razornog potresa na području Banovine uočili smo da i mladi ljudi žele dati svoj doprinos, a ne samo biti pasivni promatrači. Krenuli smo od onoga što učenici naše, Ekonomske i turističke škole Daruvar, mogu napraviti za učenike potresom pogođenog područja. Drvene kutijice (širine cca 10 cm) treba ručno obojiti te ukrasiti raznim tehnikama. U  kutijicu se stavlja pismo podrške koje učenici naše škole pišu za  učenike srednjih škola na Banovini. U kutijicu stavljamo mali znak pažnje (proizvod naše škole ili sitnica po izboru).
Uz pismo podrške učenici po izboru mogu ostaviti svoj kontakt broj kako bi učenici iz potresom pogođenih područja bili u mogućnosti javiti se, razmijeniti brige, teškoće, dobra iskustva (širenje mreže socijalne podrške).
Naša škola će po završetku kutijica podrške organizirati prijevoz za dio naših učenika, koji će svoje kutijice dati učenicima iz potresom pogođenih područja.

Ciljevi projekta 'Kutijica podrške - učenici za učenike' su:

- poticati učenike na aktivnije sudjelovanje u zajednici, vlastitom životu i stjecanju novih iskustava i prijatelja, te općeg osjećaja vlastite korisnosti pri pomaganju drugome
- osnažiti mlade ljude da postanu aktivni članovi zajednice te da prepoznaju korist volonterskog rada za sebe i za širu zajednicu
- razvijati empatiju te osjećaj za druge
- razvijati kreativnost.

U našem eTwinning projektu sudjeluje još deset škola iz svih dijelova Hrvatske:

 • Prva gimnazija Varaždin
 • Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci
 • Zdravstvena i veterinarska škola Dr. Andrije Štampara Vinkovci
 • III. gimnazija Osijek
 • Srednja škola Ilok
 • Gospodarska škola Buje
 • Ekonomska i trgovačka škola Čakovec
 • Ekonomska škola Braća Radić Đakovo
 • Srednja škola Novska
 • Obrtnička škola Osijek 
 [više]

VIRTUALNI RAZREDI

Autor: Ivan Hodžić, 7. 9. 2020. 13:03

Kako bi mogli koristiti sustav virtualnih učionica učenici i nastavnici su dužni registrirati se na
G Suite: https://aktivacija.skole.hr/
Office365: https://office365.skole.hr/
Prijave se vrše isključivo CARnet korisničkim računom @skole.hr!
Video tutorijal za pomoć oko registracije i postavljanja virtualnih učionica:
https://youtu.be/50545nI_RAQ

Ukoliko netko od korisnika ne može pristupiti GSuite okruženju potrebno je deaktivirati uslugu i ponovno je aktivirati. Deaktivacija se vrši na sljedećoj poveznici:
https://aktivacija.skole.hr/

 [više]

Rezultati natječaja Erasmus+ projekta EXPLORE YOUR WORLD, DISCOVER YOUR WAY

Autor: Ivan Hodžić, 28. 12. 2020. 19:36

EKONOMSKA I TURISTIČKA ŠKOLA DARUVAR

Prema prijavama za sudjelovanje u Erasmus+ projektu EXPLORE YOUR WORLD, DISCOVER YOUR WAY i vrednovanju Povjerenstva donosimo rang listu učenika koji su ostvarili pravo sudjelovanja:

 

ODABRANI UČENICI ZA OBAVLJANJE STRUČNE PRAKSE U ENGLESKOJ

rbr

Ime i prezime

bodovi

razred

1.

Tea Major

79

3.H

2.

Antonija Vondra

76

4.H

3.

Martina Stari

75

4.H

4.

Eric Tessari

75

4.H

5.

Iva Polenus

74

3.H

6.

Laura Abdić

74

3.H

7.

Teo Talan

73

4.H

8.

Greta Špančić

71

4.H

9.

Magdalena Gelešić

70

1.H

10.

Nina Černi

70

4.E

11.

Ivan Šafar

69

2.H

12.

Ivana Vuk

66

3.E

 

ODABRANI UČENICI ZA OBAVLJANJE STRUČNE PRAKSE NA CIPRU

rbr

Ime i prezime

bodovi

razred

1.

Larija Jukić

80

3.H

2.

Lara Ivesa

76

3.H

3.

Ema Sarić

75

2.H

4.

Lara Zelenika

74

3.H

5.

Lucija Milivojević

74

1.H

6.

Arijan Budimlija

71

2.H

7.

Ela Lončarević

70

2.H

8.

Antonija Šula

70

3.H

9.

Anja Jakić

66

2.H

10.

Dominik Žulj

65

3.H

11.

Matea Milde

65

1.H

12.

Mia Emili Vokal

65

1.H

13.

Nevenka Petković

65

3.FG

 

REZERVNA LISTA

rbr

Ime i prezime

bodovi

Razred

1.

Dajana Vekić

64

2.A

2.

Anja Lukić

60

3.E

3.

Paula Kranjec

56

3.E

4.

Ana Vujić

55

1.H

5.

Viktoria Jelinić

52

1.H

6.

Kristian Matijević

51

1.H

7.

Lana Moslavac

42

1.H

8.

Stela Major

42

3.FG

9.

Abraham J. C. Meijer

40

2.H

10.

Vanilla Čiberova

34

2.H

 

U slučaju odustajanja odabranih učenika pravo sudjelovanja dobivaju učenici sa rezervne liste.

Analizu prijava i odabir je izvršilo Povjerenstvo u sastavu:

Romana Zelda, Dinka Kavalir, Anita Ružić, Ksenija Škorić, Maja Labaš i Miroslava Bukač Nađ.

                            

 [više]

Poziv za sudjelovanje na Konferenciji za mlade

Autor: Daša Žabić, 15. 12. 2020. 07:20

Poziv za sudjelovanje na Konferenciji za mlade

„VAŽNOST UKLJUČIVANJA MLADIH U PREVENCIJU SEKSUALNOG NASILJA“

 

Konferencija će se odvijati 17. 12. 2020., a može se pratiti i uživo na facebook stranici naše škole od 10:00 - 13:00.

 [više]

PRAVILA ONLINE NASTAVE

Autor: Daša Žabić, 11. 12. 2020. 19:58

Za učenike:

 1. Na početku nastave u 8.00 ili 13.50 sati javiti se u učionicu nastavniku u Stream, koji po rasporedu ima nastavu u razredu, a zatim svakom sljedećem nastavniku toga dana u predmetnim učionicama.
 2. Nastavnik bilježi tko nije potvrdio prisutnost u Streamu  te istima upisuje izostanke u e-dnevnik. Izostanke bilježi svaki nastavnik prema rasporedu u pojedinom razredu. Izostanke roditelji moraju opravdati razredniku/ci.
 3. Za svaki predmet prema rasporedu učenici u učionicu dobivaju aktivnosti za taj dan. Dokaz o izvršenim aktivnostima učenici šalju do kraja sata pojedinog predmeta. U vremenu dok predmet traje, prema rasporedu, nastavnici su na raspolaganju učenicima koji mogu tražiti  dodatno objašnjenje ili pomoć pri rješavanju zadataka. Neizvršavanje obveza do kraja vremena, nastavnici će bilježiti u e-dnevnik.
 4. U slučaju da se zadana aktivnost ne stigne izvršiti treba obavijestiti predmetnog nastavnika.
 5. Nastavnici mogu prema potrebi dogovoriti sastanke uživo putem Meet-a. Učenici ne smiju snimati i objavljivati sastanke na Meet-u.
 6. Nastavnici moraju paziti da zadane aktivnosti  učenici mogu izvršiti u vremenu predviđenom za taj predmet.
 7. Nastavnici rad učenika mogu ocijeniti ili aktivnost upisati u bilješke te bilježiti kritike i pohvale.
 8. O problemima u nastavi online učenici obavještavaju razrednika/cu.
 [više]

e-potvrde

Autor: Daša Žabić, 3. 12. 2020. 12:43

Potvrde za učenike koje se izdaju u tajništvu škole od sada možete dobiti i digitalnim putem.

Na poveznici https://potvrde.skole.hr/login  učenici se mogu prijaviti svojim AAI identitetom (podaci kojima ulazite u e-Dnevnik) ili roditelji svojim pristupnim podacima u sustavu e-Građani  i ispisati digitalnu potvrdu o školovanju.

U padajućem izborniku moguće je izabrati svrhu potvrde.

Potvrde koje su izdane putem toga portala zamjenjuju u potpunosti potvrdu iz škole, pa više nije potrebno dolaziti po potvrdu u školu.

Sustav za izdavanje potvrda podatke o učenicima preuzima iz baze podataka e-Matica u kojoj su svi učenici.

 [više]

Poziv učenicima/ama za sudjelovanje u projektu EXPLORE YOUR WORLD, DISCOVER YOUR WAY!

Autor: Daša Žabić, 2. 12. 2020. 10:20

OPĆENITO O PROJEKTU

Erasmus+ Explore Your World, Discover Your Way!

Razdoblje mobilnosti:

Plymouth, Engleska 2 tjedna zimski/proljetni praznici 2021. (ovisno o situaciji s Covid-19 pandemijom)

Paphos, Cipar, 3 tjedna, lipanj/srpanj 2021.

Sredstvima iz projekta učenicima/ama je osigurano sljedeće:

 • prijevoz avionom i drugim javnim prijevozima
 • smještaj u hotelu ili apartmanima (po izboru učenika i roditelja)
 • 10 / 15 dana stručne prakse uz nadzor mentora, kulturološke aktivnosti, džeparac
 • obavezne pripreme prije odlaska na mobilnost: jezične, stručne, pedagoške, kulturološke i financijske
 • nadzor i podrška nastavnika/ce u pratnji

Prijaviti se mogu učenici/ce  zanimanja:

- hotelijersko-turistički tehničar

- ekonomist (samo za Englesku)

- agroturistički tehničar

- kuhar / konobar (samo za Cipar)

Dokumenti potrebni za prijavu:

 • obrazac za prijavu
 • motivacijsko pismo
 • suglasnost o korištenju osobnih podataka
 • životopis u Europass formatu, za pomoć se obratiti koordinatorici Romani Zelda, profesorici Aniti Ružić ili ravnateljici Dinki Kavalir
 • svjedodžbe prethodnih razreda

Prijave se mogu predati:

 • u tajništvo škole
 • razrednicima
 • koordinatorici (Romana Zelda)
 • elektroničkim putem na e-mail: etsda@etsda.hr

Rok za prijavu: 15.12.2020.

 

KRITERIJI ZA OCJENJIVANJE/ODABIR

 • kvaliteta obrasca za prijavu i motivacijskog pisma
 • ocjene prethodnih razreda i ponašanje u razredu ili praktičnoj nastavi
 • zalaganje, motivacijsko pismo i životopis
 • sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima i natjecanjima

REZULTATI I ODABIR

Analizu prijava i odabir će izvršiti Povjerenstvo u sastavu: Romana Zelda, Dinka Kavalir, Anita Ružić, Ksenija Škorić, Maja Labaš i Miroslava Bukač Nađ. Ukupno će se odabrati 25 učenika/ca: 12 učenika/ca (ekonomist, hotelijersko-turistički tehničar) za Englesku, 13 učenika/ca (hotelijersko-turistički tehničar, agroturistički tehničar, kuhar/ica, konobar/ica za Cipar.

 Rezultati će biti objavljeni unutar 8 dana od isteka roka za prijavu:

- na web stranici Ekonomske i turističke škole Daruvar,  www.etsda.hr

- na oglasnoj ploči škole

- na Google Classroom Project učionici.

Za više informacija obratiti se koordinatorici Romani Zelda ili ravnateljici Dinki Kavalir.

Obrazac za prijavu

Motivacijsko pismo

Životopis - Europass

Izjava o privoli/suglasnosti

 [više]

#EUVocationalSkills

Autor: Ivan Hodžić, 9. 11. 2020. 11:35

Za vrijeme proljetnog lockdowna brojni učenici strukovnih zanimanja u
Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar nisu bili u mogućnosti obavljati praktičnu
nastavu kod poslodavaca. Kako im ne bi nedostajali praktični strukovni sadržaji u
nastavi, nastavnici su osmislili vježbe koje su učenici radili kod kuće, a učenici su
svoje radove slali u online učionice.
Video klipovima kreacija učenika želimo pokazati koliko su se učenici trudili
usvojiti praktične vještine u različitim zanimanjima:
- hotelijersko turistički tehničari pretvorili su svoj dom u poligon za vježbe umjesto
hotela te su istraživali različite oblike ponašanja i odijevanja u recepcijskom poslu
- kuhari su tražili recepte, pripremali namirnice i stvarali nova jela
- konobari su osmišljavali jelovnike te postavljali stolove za različite prigode,
- agroturistički tehničari su i dalje praktičnu nastavu imali u prirodi
- prodavači su maštovito pakirali i aranžirali poklone
- ekonomisti su stvarali promidžbene materijale za svoje virtualne tvrtke.
Materijale za video omogućili su nastavnici strukovnih predmeta i praktične
nastave - Davorka Bahnjik, Sanja Biljan Smola, Kate Brletić, Miroslava Bukač
Nađ, Željko Kanjka, Maja Labaš, Mario Mlinarić i Ksenija Škorić, te za engleski
jezik Romana Zelda.

Video uradci:
PRODAVAČ: https://youtu.be/JvHOiJ1zDPI
KUHAR: https://youtu.be/QdcX0FvTF9o
KONOBAR: https://youtu.be/P7rX7c3Ijbg
HTT: https://youtu.be/MPs9xPBuTTU
EKONOMIST: https://youtu.be/N3WrpbRYh9o
AGRO: https://youtu.be/hizzq6__-oU

 [više]

Podjela potvrda o položenim ispitima DM

Autor: Daša Žabić, 16. 9. 2020. 10:05

Podjela potvrda o položenim ispitima državne mature u jesenskom roku obavit će se u četvrtak 17.09.2020. u 12,00 h u prizemlju škole (hol). Svi koji ne mogu doći u naznačeno vrijeme kasnije mogu potvrde podići u tajništvu škole. 

Pri dolasku je obavezno poštivanje epidemioloških mjera.

Ispitna koordinatorica

 [više]

Upute učenicima za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19

Autor: Daša Žabić, 5. 9. 2020. 16:55

EKONOMSKA I TURISTIČKA ŠKOLA DARUVAR dužna je provoditi sve preporuke za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 te ih prilagoditi uvjetima rada u ustanovi.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ŠKOLE, PONAŠANJE U ZAJEDNIČKIM PROSTORIMA

 • ulazak i izlazak iz škole dozvoljen je isključivo kroz ulaz u zgradu predviđen za učenike Ekonomske i turističke škole Daruvar, a to je glavni ulaz lijeva strana, južni dio zgrade
 • prilikom ulaska/izlaska održavati razmak od najmanje 1,5 m u odnosu na sve druge osobe
 • pri ulasku u zgradu dezinficirati ruke
 • pri ulasku/izlasku iz škole, kao i tijekom kretanja po hodniku i u toaletu, te boravku u javnom prijevozu obvezno je nošenje maski
 • ne zadržavati se niti grupirati na ulazu u zgradu
 • od/do ulaza u zgradu do/od učionice kretati se označenim putem
 • izbjegavati nepotrebno dodirivanje predmeta (npr. rukohvata)
 • odlazak na toalet dozvoljen je individualno  uz poštivanje pravila i upute dežurnog nastavnika

PONAŠANJE U UČIONICI  

 • svaki razred ima svoju stalnu učionicu (kako je navedeno u rasporedu sati)
 • sjedenje u razredu je dozvoljeno samo na predviđenim mjestima
 • u učionici tijekom nastave potrebno je nošenje maski, ovisno o broju učenika u razredu i poštivanju razmaka između učenika
 • tijekom nastavnog dana nije dozvoljeno mijenjati mjesto sjedenja
 • nije dozvoljeno dijeljenje svojih stvari, školskog pribora, boca s vodom, hrane, maske s drugim osobama
 • tijekom odmora nije dozvoljen izlazak iz učionice, osim u predviđenim slučajevima (toalet, odlazak u kantinu),  a u učionici je potrebno održavati  potreban razmak

HIGIJENA

Tijekom boravka u školi maksimalno poštivati higijenske upute:

 • redovito prati ruke vodom i sapunom prema već istaknutim pravilima pranja ruku u svakom toaletu
 • nekoliko puta tijekom dana dezinficirati ruke tako da se dezinficijens (koji je postavljen osim na ulazu u školu i u svakoj učionici) nanese na suhe ruke i temeljito protrlja po cijelim rukama (dlanovima, vanjskoj strani šake i između prstiju)
 • izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju i lica
 • prilikom kihanja ili kašljanja okrenuti se od drugih osoba te prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju odmah treba baciti u koš za otpad
 • ne dijeliti s drugima osobne stvari, školski pribor, boce s vodom (sokom), hranu, zaštitne maske
 • nositi pravilno maske, koje se moraju svakodnevno prati
 • održavati osobnu higijenu i nositi čistu odjeću

U slučaju povišene tjelesne temperature (pod pazuhom > 37,2) ili pojave nekog od  akutnih simptoma zarazne bolesti (npr. kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, proljev, povraćanje) nije dozvoljeno dolaziti u školu te je nužno javiti se svom izabranom liječniku obiteljske medicine, te je roditelj dužan odmah kontaktirati razrednika.

Ukoliko se neki od navedenih simptoma jave tijekom boravka u školi učenika se izolira i zbrinjava u posebnoj prostoriji  do dolaska roditelja.

Molimo učenike da budu odgovorni i svojim ponašanjem pridonesu smanjenju mogućnosti ulaska i širenja virusa COVID-19 u našoj školi.

Ravnateljica:

Dinka Kavalir,dipl.oec.

 [više]

Upute roditeljima za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19

Autor: Daša Žabić, 5. 9. 2020. 16:51

EKONOMSKA I TURISTIČKA ŠKOLA DARUVAR dužna je provoditi sve preporuke za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 te ih prilagoditi uvjetima rada u ustanovi u skladu s Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. i Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanim s COVID-19.

Dragi roditelji, ovim uputama, koje se nalaze i na web i Facebook stranici Ekonomske i turističke škole Daruvar, obavještavamo vas o sljedećem:

 • dužni ste izmjeriti tjelesnu temperaturu svome djetetu svaki dan prije dolaska u školu; učenici starije dobi, a posebno punoljetni učenici, sami mjere temperaturu
 • ne upućujte dijete u školu ukoliko imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura (pod pazuhom > 37,2°C), kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje) ili imaju izrečenu mjeru samoizolacije, već se javite razredniku/razrednici ili ravnateljici škole, a potom izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine koji donosi odluke o daljnjem liječenju djeteta
 • ukoliko tijekom boravka u školi vaše dijete razvije simptome koji upućuju na COVID-19, nastavnik/nastavnica će vas odmah obavijestiti, a vi u najkraćem roku trebate doći po dijete
 • zabranjen je ulaz u sve ustanove osobama koje su bolesne ili su u samoizolaciji
 • pri ulasku/izlasku iz škole, kao i tijekom kretanja po hodniku i u toaletu, te boravku u javnom prijevozu, vaše je dijete obvezno nositi masku (dobit će dvije perive maske u školi)
 • roditeljske sastanke održat ćemo služeći se internetskom aplikacijom Google Suite

Iako vam je ograničena mogućnost ulaska u odgojno-obrazovnu ustanovu, imate obvezu pratiti napredovanje svoga djeteta. Stoga je i ove godine predviđena komunikacija odgojno-obrazovnih radnika s vama.

Vaša suradnja nam je veoma važna kako bi mogli ostvariti odgojno obrazovne ciljeve u školovanju vaše djece.

Morate biti svjesni da se zbog epidemije trebamo strogo pridržavati mjera te na taj način zajednički umanjiti rizik od zaraze.

Stoga vam preporučujemo da sa svojom djecom što češće razgovarate o onome što trebaju činiti da zaštite svoje, ali i zdravlje članova obitelji, vršnjaka i drugih.

Ravnateljica:

Dinka Kavalir, dipl.oec.

 [više]

Obavijest o promjeni organizacije rada u šk. god. 2020./21.

Autor: Daša Žabić, 3. 9. 2020. 18:49

Dragi učenici i roditelji!

Prošla školska godina je neobično završila i nadam se da će ova školska godina samo početi neobično i da ćemo za par mjeseci raditi normalno.

Tek danas počinjemo objavljivati obavijesti o organizaciji rada škole, jer smo sve morali prilagoditi  Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. (Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 24.8.2020.), Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 (Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 29.8.2020.), te uputama osnivača, Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kako je prema spomenutim Uputama „…primarni cilj organizacija odgojno-obrazovnog rada/nastave u ustanovi, licem u lice iz razloga što takav oblik rada u odnosu na druge oblike ima veliku prednost i najprimjereniji je za djecu i učenike.“odabrali smo upravo taj model nastave.

Naša škola i bez COVIDA-19 radi u dvije smjene. Promjena u ovoj školskoj godini je ravnomjerna raspodjela razreda po smjenama, kako bi mogli poštivati upute iz navedenih dokumenata. Prvi, treći i četvrti razredi zanimanja ekonomist, hotelijersko-turistički tehničar i agroturistički tehničar idu dopodne. Prvi razred zanimanja kuhar, konobar i prodavač također idu dopodne. U popodnevnoj smjeni su drugi i treći razredi zanimanja kuhar, konobar i prodavač te drugi razredi zanimanja ekonomist, hotelijersko-turistički tehničar i agroturistički tehničar. Ovakva podjela po smjenama najduže bi trajala do početka drugog polugodišta.

U slučaju promjene epidemiološke situacije i potrebe mijenjanja organizacije rada bit ćete na vrijeme obaviješteni.

Novosti su:

 • nastavni sat skraćen je sa 45 na 40 minuta;
 • veliki odmor skraćen je sa 20 na 15 minuta;
 • prva smjena počinje u 8:00 a završava u 13:20;
 • druga smjena počinje u 13:50 i završava u 19:10;
 • svaki razred ima svoju stalnu učionicu, a maske će se morati koristiti ovisno o broju učenika u razredu, maske je osigurao osnivač (BBŽ) i svaki učenik će za početak dobiti dvije perive;
 • pri ulasku i izlasku, te na hodnicima nošenje maski je obavezno;
 • ulazak u školu za učenike Ekonomske i turističke škole Daruvar će biti glavni ulaz, lijeva strana ulaza (detaljni put kretanja bit će u protokolu za učenike).

Ostale detaljne upute objavit ćemo u petak. 

Raspored dolaska učenika u ponedjeljak, 7. rujna, bit će objavljen isto tako u petak.

Nadam se da ćemo uz zajedničku odgovornost, poštivanje mjera i savjesno ponašanje svi zajedno uspjeti sačuvati svoje i zdravlje vaših i naših obitelji i društva u cjelini. Jedino zajedničkim nastojanjima, tolerancijom i uvažavanjem možemo udruženo prebroditi ovu situaciju u kojoj smo se našli.

Bez obzira na vanrednu situaciju u kojoj se nalazimo želim vama svima sretan početak nove školske godine!

Ravnateljica:
Dinka Kavalir, dipl.oec.

 [više]

Upisi - jesenski rok

Autor: Daša Žabić, 1. 9. 2020. 12:42

Dokumenti potrebni za upis - jesenski rok

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Ekonomska i turistička škola Daruvar / Gundulićeva 14, HR-43500 Daruvar / www.ss-ekonomskaituristicka-da.skole.hr / etsda@etsda.hr
preskoči na navigaciju